Welke soorten schakelaars zijn er?

Wat is een schakelaar

Een schemerschakelaar is een doorgang in een stroomkring, waarmee je de elektrische stroom kunt doorlaten of afbreken. Met de schemerschakelaar kan je een toestel of lichtbron aan of uitdoen. In huis bezitten we doorgaans vele schakelaars om de lichten aan te doen. Er bestaan vele soorten schakelaars welke allemaal hun eigen kenmerken beschikken. Hieronder volgt een totaalbeeld van de meest voorkomende schemerschakelaars in huis.

Enkelpolige schakelaar

De enkelpolige schakelaar heeft één ingang en één uitgang en wordt gebruikt om één lichtpunt te bedienen. Deze schakelaar sluit één stroomdraad uit om de voeding te verbreken.

Dubbelpolige schemerschakelaar

De dubbelpolige schakelaar, ook wel tweepolige schemerschakelaar, heeft twee ingangen en uitgangen, welke gelijktijdig onderbroken kunnen worden. De tweepolige schemerschakelaar bedient beide stroomdraden, wat de veiligheid vergroot. Deze schemerschakelaar wordt dan ook gebruikt in badkamers en voor buiten.

De wisselschakelaar

De wisselschakelaar maakt het mogelijk om één lichtpunt vanaf tweetal plekken aan of uit te zetten. Deze schakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een ledverlichting boven een trap. De lichtbron is van onder en van boven aan of uit te doen.

De kruisschakelaar

De kruisschakelaar maakt het mogelijk om een lichtpunt vanuit drie of meer schemerschakelaars te bedienen. Een voorbeeld is een slaapkamerlamp die bij de deur kan worden aangedaan en kan worden uitgeschakeld aan allebei de kanten van het bed (of andersom: aan bij het bed en uit bij de deur).

De trappenhuisautomaat

Deze schakelaar schakelt het licht in zodra er op de schakelknop gedrukt wordt en schakelt het automatisch uit na een bepaalde tijd. Deze schemerschakelaar wordt bijvoorbeeld gebruikt in trappenhuizen, kelders en gangen. Hij zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden. Je kunt zelf inregelen hoe lang de schakeltijd is.

De telerupter of inpulsrelais

Met deze schakelaar kun je een licht fel aanzetten of juist dimmen. Door de schakelaar verscheiden keren aan te raken kun je de hoeveelheid stroom en dus de hoeveelheid licht afstemmen.

Nog veel meer soorten schemerschakelaars

Er bestaan nog veel meer soorten schemerschakelaars en elke schakelaar heeft zijn eigen symbool in de installatietekening. Bedenk goed wat de schakelaar moet kunnen doen en overleg met een vakman als je nog meer kennisgeving nodig hebt.

https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal/schemerschakelaar

Voor meer info :