Kwaliteitsplein
Image default
Electronica en Computers

Printer

Printer

Een printer is onmisbaar in het dagelijks leven. Het uitprinten van documenten, foto’s of andere digitale objecten zijn een dagelijkse gebeurtennis geworden. Er zijn veel verschillende soorten printers waarvan de meest gebruikte types in dit artikel worden toegelicht.

Wielprinters: zijn een soort van moderne typmachines. Letters zijn verwerkt op een wielen. Dit type printers zijn eigenlijk nauwelijks nog in gebruik. Voordelen: goede letters, in staat on doorslagen te maken, altijd goede kwaliteit. Nadelen: Traag, luidruchtig en slechts een lettertype per schijf mogelijk.

Regeldrukkers: een regeldrukker bestaad uit een band, ketting of rol met daarop alle letters. De ketting lijkt tot op zekere hoogte op een fietsketting. Ook dit type printer is tegenwoordig bijna alleen nog maar op zolderkamers en in musea te vinden. Voordelen: snel, betrouwbaar en robuust en in staat om doorslagen te maken. Nadelen: zeer lluidruchtig, slechts een lettertype per band of ketting en erg omvangrijk.

Matrixprinters: deze printers bouwen tekst op door middel van kleine pinnetjes, deze worden door middel van een inktlint op papier gedrukt. Tegenwoordig is dit printer nog in gebruik op postkantoren en veilingen waar gebruik wordt gemaakt van doordrukpapier. Voordelen: goedkoop, kan monochrome afbeelding drukken, kan op gewoon en kettingpapier en kettingpapier afdrukken. Nadelen: vrij traag en luidruchtig.

Thermische printers: een thermo transfer printer werkt met behulp van warmte, deze warmte zorgt dat gekleurde was wordt overgebracht van het reservoir naar papier. Voordelen: Lichtechte en watervaste afbeeldingen, kan op veel verschillende materialen gedrukt worden en is zeer stil. Nadelen: Hoog stroomverbruik, kleuren vervagen, geur was gesmolten was, lange opwarmtijd, relatief langzaam en duur.

Continuous Inkjet printer: de meest gebruikte en bekende printer, spuit minuscule inktdruppeltjes op het papier. Normaal zou de inkt erg goedkoop moeten zijn tot enkele tientallen euro’s per liter, maar omdat fabrikanten verplichten een eigen gespecialiseerde cartridge te gebruiken is de prijs gestegen tot meer dan 1000 euro per liter en is daarmee nog duurder dan menselijk bloed.

Voor meer info : http://www.kba-metronic.com/nl/

Gerelateerde artikelen

Inkjet printers

Een 2de hands wasmachine kopen, iets voor jou?

Veilig slapen met een draadloos alarmsysteem